Johan's OrchideeŽn


Wie is Johan?


OrchideeŽn zijn mijn passie.
Mijn eerste orchidee was een Phalaenopsis, wit met paarse aders, een pronkjuweel op de vensterbank. Dat was in 1990 het begin van een orchideeŽnhobby.
Ik werd lid van de Nederlandse OrchideeŽn Vereniging, kring NHNoord en kring Haarlem. Veel luisteren, praten, kijken, het bezoeken van kwekerijen, kortom je kennis wordt steeds groter en alle vensterbanken staan vol.
Ik werd lid van de Vereniging Orchidee Vermeerdering. Zaaien is ingewikkeld, tijdrovend en je moet ruimte hebben om je gezaaide plantjes te laten opgroeien, dus een kas is de volgende stap. In 1996 liep ik voor het eerst rond in de Industrieweg 33, een rommelig geheel waar een woongedeelte en een kas in zou moeten komen. De eerste jaren was er een noodkas waar jonge plantjes, gezaaid door leden van de VOV konden opgroeien.
In 1999 werd de helft van het dak vervangen door lichtkoepels en een jaar later was de opening van Johan's OrchideeŽn een feit.
Inmiddels was mij duidelijk geworden dat opkweken van natuursoorten niet voldoende is, je moet je ook richten op de huiskamerorchidee, daarom zijn de meeste jonge plantjes die ik opkweek geschikt voor de vensterbank.

Tegenwoordig verkoop ik veel Phalaenopsis, goede kwaliteit, grote planten, aparte kleuren en daarmee onderscheid ik mij van de supermarkt. Verder is er een wisselend aanbod van andere soorten, zoals Cattleya, Encyclia, Vanda, Paphiopedilium, Dendrobium, Cambria, Cattleya, Phragmipedium, Miltonia, veelal zelf gekweekt.

U bent van harte welkom!

november 2012, Johan Tuijn.